Denarnica iz plute - naraven material, ki je prijazen do okolja

28. 01. 2019

Denarnica iz plute? Ko sem jo prvič zagledala (no, pa tudi torbice iz plute in ostale »plutovinaste« modne dodatke), sem bila nemalo presenečena. Kaj vse se ne spomnijo! V glavi se mi je takoj prikazala očetova predsoba, ki je že od začetka 80 – ih let pa vse do danes »modno« obložena z oblogami iz plute.

Danes imava s Petro vsaka svojo denarnico iz plute in moram reči, da na otip bolj prijetnega in hvaležnejšega materiala še nisem držala v roki.

Prav nič nenavadnega torej, da pluto vedno več oblikovalcev uporablja pri izdelavi pohištva in dodatkov za dom ter modnih dodatkov. Prav zaradi svojih značilnosti je pluta super material, saj je:

  • naravna
  • vododporna
  • vzdržljiva
  • nezahtevna za čiščenje

Pluta je res vsestransko uporabna, saj odlično prenaša vlago pa tudi udarce in prebadanja, saj je tako mehka ♡.

Kako jo pridelujejo?

Pluto pridobivajo iz lubja hrasta plutovca. Največ plute pridobijo na Portugalskem (iz katere so izdelane tudi denarnice iz naše trgovine), raste pa tudi na plantažah po Španiji, južni Franciji, južni Italiji ter v Maroku, Tuniziji in Alžiriji. Pluta je ekološko neoporečen material. Za njeno pridobivanje namreč ne sekajo dreves, ampak debla zgolj oluščijo. Ker je hrast plutovec počasi rastoča drevesna vrsta in doseže starost od 170 do 250 let, ga je v življenjskem ciklusu v povprečju mogoče obrezati okoli šestnajstkrat. Ko odstranjujejo lubje, dreves ne poškodujejo. Prvo lup­ljenje opravijo na približno 25 let starem drevesu in postopek ponovijo po najmanj devetih let, ko je lubje spet zrelo. Lupijo poleti, ko drevesa najhitreje rastejo. Pluta vsebuje 40 milijonov celic na kubični centimeter, zaradi česar je podobna satovju. Vsaka celica je napolnjena z zrakom in deluje kot miniaturni toplotni izolator, zato zagotavlja dobro zvočno izolacijo in blaži udarce.

Izdelki iz portugalske plute

Izdelava materiala za nadaljnjo uporabo

Skorjo plutovca posušijo na zraku in jo nato obdelajo z vodno paro ter zravnajo. Tako dob­ljeno naravno pluto zmeljejo in jo uporabijo kot razsuto izolacijo ali pa jo dodatno obdelajo. Pri povišani temperaturi in tlaku celice nabreknejo in izloči se smola, ki jih poveže med seboj. Nastanejo bloki, ki jih potem režejo v tanke plošče. Tako obdelano pluto lahko uporabimo za izdelavo torbic in denarnic.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vedno več je ljudi, ki se v želji za svetlo prihodnost planeta, obračajo k naravnim in okolju prijaznim materialom. Material, ki je brez dvoma ekološki, obnovljiv in biorazgradljiv, poleg tega pa ima izjemne lastnosti, je pluta. Oblikovalci in arhitekti so pluto razglasili za enega najbolj inovativnih materialov.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Uporaba plute

Pluto največkrat zasledimo v obliki zamaškov za steklenice. Že kar nekaj let nazaj pa je priznani oblikovalec Jasper Morrison za nizozemski Moooi in nemško Vitro oblikoval tabureje in klubske mizice iz plutovine. Izdelani so bili iz naravnih materialov, lahko so se pohvalili s trajnostjo izdelkov, prijetnosti na otip in lahkotnostjo. Za uporabo plutovine so se nato odločili tudi pri Ikei, in sicer jo je za novo kolekcijo izbrala britanska oblikovalka Ilse Crawford. Uporabila jo je tako pri sedalih stolov in klopi, ploskvi za jedilno mizo kot pri manjših dodatkih, kot so pokrovi za steklene posode, podstavki in dno pri namizni svetilki. Plutovina se lepo poda k steklu in keramiki. To so ugotovili tudi drugi oblikovalci, ki jo največkrat kombinirajo prav s tema dvema materia­loma. Iz plute pa sedaj izdelujejo še marsikaj drugega, kot so podstavki, tabureji in vreče za sedenje, sklede za sadje, itn.

Pri nas pa boš zasledila torbice, ovitke za telefon, rokovnike, drobižnice in velike ter male denarnice iz plute. Da so res nekaj posebnega pa je dodana pika na i – barve in različni motivi.

Če te zanima kako praktična in lepa je denarnica iz plute, si jo lahko ogledaš in kupiš >>> TUKAJ <<<

popikokidenarniceizplute

rokovnikiinzvezkiizplute

Vzdrževanje izdelkov iz plute

Izdelke iz plute je najbolje obrisati z vlažno krpo. Če bodo stali na sončni svetlobi, bo barva sčasoma obledela, v vodi pa bodo začasno potemneli. Ko jih posušimo, se jim povrne prvotna barva. Vedeti moramo, da je pluta naravni material, ki se s časom in uporabo stara, a to še ne pomeni, da izgublja svoje naravne lastnosti in prednosti, zaradi katerih je cenjena. 

Torej, če ti denarnica iz plute všeč, potem GO FOR IT! Z le nekaj kliki bo tvoja. Lahko pa z njo presenetiš svojo prijateljico. Verjemi, da bo njeno veselje zagotovljeno :), 

Pozdravček,
Kaja




Komentarji

Komentiraj